AKTUELNO

Kako smatraju, odlaganje skupštine je samo dobijanje na vremenu kako bi se prikupila potrebna većina.

Predstavnici pobedničke koalicije PAN izjavili su da su obezbedili potrebnu većinu od 61 poslaničkog glasa za izbor predsednika parlamenta, prenose prištinski mediji. Kandidat za to mesto je predsednik Demokratske partije Kadri Veseli, koji je tu dužnost obavljao i u prošlom sazivu skupštine.

Očekuje se da će konstitutivna sednica kosovske skupštine biti održana 27. ili 28. jula.

Međutim, analitičari smatraju da sednica još nije održana jer koalicija PAN, koju čine Demokratska partija Kosova (PDK), Alijansa za budućnost Kosova (AAK) i NISMA, nije uspela da obezbedi dovoljan broj glasova za izbor predsednika skupštine i formiranje vlade. "Koha ditore", koji se poziva ne neimenovane izvore, piše da je odlaganje sazivanja konstitutivne sednice skupštine vezano za zabrinutost da lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji neće dobiti dovoljno glasova da bi ponovo bio izabran za predsednika parlamenta.

Bivši diplomata Zoran Milivojević je istakao da je politička situacija na Kosovu i Metohiji nestabilna, pa nije čudo što se sednica odlaže.

Foto: TV Pink

Pitanje je da li će se namaći većina. Ne radi se o neslaganjima programskog karaktera. Šta god da bude, sve na Kosovu će biti nestabilno, nesolidno, sa brojnim problemima. Ako sud počne da radi, videćemo da li će biti duplih standard i ko će se procesuirati. Velika je odgovornost na međunarodnoj zajednici, jer ona treba da drži kontrolu nad prištinskim vlastima. Ne očekujem ništa spektakularno. Mislim da Tači pokušava da podigne svoju cenu i ulogu i ne vidim da ćemo imati stabilnost uskoro – smatra Milivojević.

Goran Petronijević, advokat, smatra da je situacija na Kosovu i metohiji rovita u svakom smislu - i bezbednosnom i političkom.

- Sve ovo je situacija dobijanja na vremenu. Sednica se odlaže da bi se prikupila većina. Njihov cilje je i blokiranje pregovora i vršenje ucena – rekao je Petronijević.

Foto: TV Pink

Kako je istakao, ne misli da će biti pomirenja, jer da je Priština za to, bili bi vraćeni proterani Srbi sa Kosova.

- Ne može se pričati o bilo čemu dok je 250.000 Srba proterano sa Kosova. Kada je reč o formiranju suda, on ne sme da ima duple standarde. On treba da bud eprilika da se pokaže šta se Srbima dešavalo i šta su Albanci činili na Kosovu – rekao je Petronijević.

#Kosovo

#Skupština

#Zoran Milivojević

'